Słodycze reklamowe w formie herbatników

Słodycze reklamowe

Słodycze reklamowe

Herbatniki stanowią świetną alternatywę dla klasycznych słodkości, na zakup których decydują się firmy – czekolad czy krówek. Tego typu wyrób opisać można jako wypiekany produkt konsumpcyjny pod postacią niewielkich i twardych, nierzadko słodzonych ciastek tworzonych na bazie mąki, cukru, tłuszczu oraz środków konsumpcyjnych. Herbatniki doskonale sprawdzą się w roli elementu wyposażenia kącika kawowego, stanowiąc świetny dodatek do kawy czy herbaty. Co jeszcze warto wiedzieć na temat tego typu produktów? Garść ciekawostek z nimi związanych – poniżej.Słodycze reklamowe, jakimi są herbatniki to rodzaj trwałego pieczywa cukierniczego mającego strukturę wielowarstwową lub drobnoporowatą. Do jego produkcji wykorzystuje się ciasto nielaminowane lub laminowane. Te z kolei dzielą się na przekładane oraz nieprzekładane nadzieniem. Do pierwszej grupy zaliczyć można herbatniki pralinowe, cukrowo – tłuszczowe oraz z jąder ziaren olelistych. Produkty laminowane nieprzekładane dzieli się z kolei na cukrowe, mało cukrowe oraz bezcukrowe. Wśród nielaminowanych wyróżnić można natomiast cukrowo – biszkoptowe, cukrowe, mało cukrowe oraz cukrowe. Specyficzną odmianą herbatników laminowanych są krakersy.

Słodycze reklamowe w formie herbatników są popularną przekąską w Wielkiej Brytanii, gdzie określa się je mianem biscuit. W amerykańskiej odmianie języka angielskiego słowo to odnosi się do miękkiego, niewielkiego wypieku, a w brytyjskiej – herbatnika znanego w naszym kraju. Francuskie słowo bescuit wywodzi się od dwóch łacińskich słów – bis oznaczającego dwa razy oraz coctus, który jest imiesłowem przymiotnikowym biernym od czasownika coquere oznaczającego gotować. Co za tym idzie, słowo to oznacza dwa razy gotowane. Nazwa odnosi się do dawnego sposobu ich wytwarzania. W przeszłości herbatniki najpierw pieczono, a następnie suszono w  wolnym piecu.

Słodycze reklamowe, jakimi są herbatniki są nie tylko smaczne. Do ich zalet zaliczyć można także długi czas przechowywania. Nawet po upływie kilku tygodni w dalszym ciągu będą się one nadawały do spożycia.